Täyden palvelun tuhoeläinhallintaa
KÄSITTELEMME YHTEYDENOTOT VÄLITTÖMÄSTI
Soita 010 326 9200

LUTEIDEN TORJUNTA

Seinälude eli lutikka on yleistynyt räjähdysmäisesti viimeisen 10 vuoden aikana myös Suomessa. Tilaa luteiden torjunta alan ammattilaiselta.

Luteista on vaikea päästä eroon kotikonsteilla. Ammattiapua tarvitaan, jotta luteiden torjunta saadaan suoritettua varmuudella luteen kehitysasteesta riippumatta. Ammattilaisen tekemä luteiden torjunta varmistaa, ettei tilanne pääse pahenemaan tai uusiutumaan.

010 326 9200   pestes@pestes.fi

Pestes Oy:n luteiden torjuntakeinot ovat:

 • lutikoiden mekaaninen poisto
 • höyrykäsittely
 • biosidit (tojunta-aineet)
 • suojaukset (patjat tai ansoitukset)
 • ohjeistukset
 • lämpötelttakäsittely
 • lutikkakoirat

Kun epäilys luteista on olemassa, kannattaa torjunta-alan ammattilainen pyytää tarkistamaan tilanne mahdollisimman pian. Luteiden torjunta aikaisessa vaiheessa on tehokasta ja järkevää!

Tilaa luteiden torjuja paikalle »

luteiden torjunta lutikkakoira

Lämpöteltta luteiden torjuntaan

Miten tunnistat lutikan?

Lutikat ovat aktiivisia yöaikaan, joten päivällä niitä on vaikeampi havaita.

Selkeimpiä merkkejä ovat lutikoiden ulosteet sekä yön aikana ilmestyvät puremajäljet, joita yksi lutikka voi jättää useampiakin. Kaikille jälkiä ei kuitenkaan tule ja joillakin jäljet näkyvät vasta parin viikon viiveellä.

Ohessa tärkeimmät tuntomerkit seinäluteen tunnistamiseksi:

 • Lutikat ovat siivettömiä ja kooltaan 1–7 mm pituisia (aikuinen 5-7 mm, nymfi 1-4 mm).
 • Aikuinen lutikka on väriltään punertavan ruskea. Nymfit (poikaset) ovat vaaleampia.
 • Lutikat jättävät jälkeensä mustia ulostejälkiä, joita voi olla mm. lakanoissa, sängyn ja sohvan pohjassa/rungoissa, verhoissa, taulujen takana ja jalkalistoissa.
 • Lutikka syö verta öisin ja yksi lutikka saattaa jättää useampia puremajälkiä yrittäessään ihon läpäisyä moneen kertaan.

Ammattilaiset osaavat etsiä luteita oikeista paikoista ja paikantamisessa voidaan käyttää apuna myös lutikkakoiria. Seinälude-epäilyn ilmetessä kannattaakin ottaa välittömästi yhteys omaan isännöitsijään tai soittaa suoraan tuholaistorjunnan ammattilaiselle.


Miten luteiden torjunta suoritetaan?

Ensimmäisellä käynnillä varaamme paljon aikaa, jotta saamme heti ludekannan niin alas kuin mahdollista. Lutikoiden torjunta-aikaan vaikuttaa kannan määrä, olosuhteet ja hyvä yhteistyö asiakkaan kanssa.

Luteiden torjunta sisältää pääsääntöisesti seuraavat vaiheet:

 • Kun ongelma on todettu ja ongelma-alue saatu rajattua, aloitetaan luteiden torjunta, jossa käytetään useita eri menetelmiä tapauskohtaisesti.
 • Annamme suulliset ja kirjalliset ohjeet koskien saunottamista, tekstiilien pesua jne. Uusien kalusteiden hankkimista ei suositella torjunta-aikana.
 • Jälkitarkastukset tarpeen mukaan. Yleensä asiakkaan oma valvonta riittää.

Jotta luteiden torjunta onnistuu, on asukkaan erittäin tärkeää noudattaa annettuja ohjeita, sillä laiminlyönnit johtavat helposti ongelman pitkittymiseen.

Jälkivalvontaa tulee tehdä noin kuukauden päivät. Luteen muna kehittyy lämpö- ja kosteusolosuhteista riippuen viikosta kolmeen viikkoon. Mikäli lude ei saa ensimmäisen elinviikon aikana verta, se kuolee.

Luteiden torjunnassa voidaan käyttää apuna myös lämpötelttaa ja luteiden paikantamisessa lutikkakoiria.

Lämpöteltta

Luteiden poistamisessa voidaan hyödyntää sisälle pystytettävää, suurikokoista mutta helposti kuljetettavaa lämpötelttaa, johon kuuluvat myös kalusteiden lämpötilaa mittaavat anturit. Nostamalla kalusteen lämpötila teltassa 55 asteeseen, saadaan tapettua luteen kaikki kehitysasteet.


Lutikkakoirat

Pestes Oy:n tasokoulutetut lutikkakoirat tunnistavat elävän luteen ja merkitsevät ne huumekoirien tapaan ohjaajalle koirakohtaisesti yksilöllisellä tavallaan. Lutikkakoirien avulla voidaan tehdä jälkitarkastuksia ja todentaa ludeongelman poistuminen, sekä paikallistaa luteiden sijainti esimerkiksi kerrostalossa. Lutikkakoira voi paljastaa luteet myös silloin kun lutikoita ei löydy mutta epäilys on todella vahva.


Jokaisesta käynnistä raportti sähköpostiin

Raportointimme on tarkkaa ja ajantasaista. Asiakkaamme saa jokaisesta käynnistä selkeän raportin sähköpostiin ja mahdollisuuden antaa toiminnastamme palautetta myös julkisesti.


Ota yhteyttä

Onko sinulla epäilys tai tieto ludeongelmasta? Ota meihin yhteyttä.

010 326 9200   pestes@pestes.fi

aa luottoluokitus luotettava kumppani logo Yrittäjät jäsenyritys

Copyright © 2023 Pestes Oy