Sokeritoukka

SOKERITOUKKA

Lepisma saccharin

Sokeritoukka on varsin yleinen huoneistovieras, jota esiintyy useimmiten kosteatiloissa, mutta myös muualla. Sokeritoukat luokitellaan huoneistovieraiksi, ei varsinaisesti tuholaisiksi. Sokeritoukat havaitaan yleisimmin kosteatiloissa, kun sinne laitetaan valot. Tällöin sokeritoukat hakeutuvat piiloihin, kuten rakoihin ja koloihin.  

Sokeritoukat voivat levitä kerrostaloissa rakenteissa olevien rakojen kautta tai tulla tuotteiden mukana. Muun muassa pahvilaatikkojen solukot ovat hyviä piilopaikkoja sokeritoukille.

Mitkä ovat sokeritoukan tuntomerkit?

  • Hopeanhohtoisten suomujen peittämä, ”notkea”, pieni ja siivetön
  • Taaksepäin suippeneva ruumis
  • Päässä on kaksi pitkää tuntosarvea ja perässä kolme sukasta, joista keskellä oleva on pidempi ja sivuilla kaksi lyhyempiä 
  • Pituus 7-12 mm
Elintavat

Sokeritoukka elää jopa 8 vuotta. Se syö melkein mitä tahansa tärkkelyspitoista materiaalia (esim. leivänmuruja). Se pystyy hajottamaan selluloosaa ja se voi nakerrella tapettiliimaa, kirjojen sidontaan käytettyä liimaa, homeista paperia ja jopa valokuvia. Se saattaa käydä myös likaisten tekstiilien, nahan ja synteettisten materiaalien kimppuun ja jyrsiä niihin reikiä. 

  

Kylpyhuoneissa sokeritoukat ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä. 

 

Sokeritoukka on ongelmallinen etenkin taloyhtiöissä. Se kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi. Sokeritoukka pesiytyy esimerkiksi putkistojen ympäristöön, jalkalistojen taustoille, kaapistojen sokkeleihin sekä kyynnysten rakoihin. 

Esiintyvyys
  • Viemärit
  • Keittiöt
  • Kylpyhuoneet
  • Kellarit
Haitat

Sokeritoukkien haitat ovat usein esteettisiä, mutta voivat vaurioittaa esim. papereita.

Torjunta omatoimisesti

Sisätilojen tuholaisia voidaan ehkäistä huolehtimalla yleisestä puhtaudesta ja siisteydestä sekä järjestyksestä. 

Lattiakaivojen säännöllinen puhdistus sekä kuuman veden kaataminen voi vähentää ongelmaa. Lisäksi kaupoista saa erilaisia torjunta-aineita, joilla voidaan tehdä torjuntaa.  

Tavaroiden säilytyksessä kannatta välttää pahvilaatikoita, koska nämä tarjoavat ravintoa sekä suojaa sokeritoukille. 

Pyydä ammattilainen paikalle

Mikäli omatoimisella torjunnalla ei saa toivottua lopputulosta, kannattaa pyytää ammattilainen apuun. Osaamme antaa tarkastuksen / torjunnan yhteydessä lisäohjeita, jotta ongelma saadaan poistettua. Lisäksi moni torjunta-aine on vain ammattilaisten käytössä ja osaamme valita parhaan mahdollisen torjuntakeinon ongelmaanne.

Sokerituoukan hävitys

Tyypillisesti torjunta tehdään 2 krt ja käsittelyväli on 4-6 viikkoa. Ennen torjuntaa käydään suullisesti läpi mahdolliset ennakkotoimet asukkaalle sekä mahdolliset varoajat torjunta-aineisiin.

Ennakko-ohjeet

  • Kevyet kalusteet pois seinustoilta
  • Jalkalistojen siivous/seinän vierustat
  • Elintarvikkeet peitetty/pusseissa/kaapeissa

Mitä käsitellään

Seinän vierustat, putkinousut, sokkelit (erityisesti keittiö), allaskaapin putki, läpiviennit, kynnyksien raot

Huomioitavaa torjunnan jälkeen

  • Torjunta-aineita ei saa siivota pois, ennen kuin ongelma on poistettu
  • Siivous vasta tehoajan loppumisen jälkeen tai juuri ennen uutta käsittelyä, näin saavutetaan paras lopputulos torjunta-aineilla. 

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä!

Pestes Oy

Sähkötie 8
01510 Vantaa

AAA luottoluokitus Luotettava kumppani logo GDPR kelpoisuus logo

Copyright © 2024 Pestes Oy