Sokerimuurahainen

SOKERIMUURAHAINEN

Lasius niger

Sokerimuurahainen eli mauriainen on varsin yleinen hyönteinen Suomessa. Vaikka niiden pesä saataisiin tuhottua torjunnan avulla, ongelma voi uusia joka kevät. Hyvä siisteys auttaa pitämään muurahaiset loitolla.

Muurahaispesät voivat heräillä jo tammikuussa ja jos pesä on talon alla, voi niitä ajautua sislle etsimään ravintoa. Pesän tuhoaminen on haastavaa, koska ne voivat sijaita maanalla, jonne ei välttämättä ole pääsyä. Torjuntaa voidaan mm. syötittämällä, jolloin muurahaiset kantavat pesään torjunta-ainetta ja aiheuttaa siellä tuhoa.

Mitkä ovat sokerimuurahaisen tuntomerkit?

  • Kokonaan musta
  • Pituus vaihtelee 2-10mm
  • Kolmiosainen ruumis, kuusi jalkaa ja tuntosarvet
sokerimuurahaisten torjunta
Elintavat

Sokerimuurahaiset ovat Suomessa todella yleisiä. Ne ovat kaikkiruokaisia, mutta etenkin makea houkuttaa niitä. Muurahaiset merkitsevät hajujäljellä reittejä mm. ravinnon luokse sekä pesälle.

Pesät ovat ovat useimmiten maassa, mutta voivat olla myös rakenteissa. Talvisin pesät ovat horroksessa, mutta voivat hereillä jo tammikuussa. Jos pesä on rakennuksen alla, voi muurahaisia esiintyä sisätiloissa myös talvella. Yleisimmin sokerimuurahaiset tulevat sisälle keväisin etsimään ravintoa, kun ravintoa on saatavilla ulkona, loppuu niiden esiintyminen sisällä.

Muurahaiset viestittävät toisilleen hajujäljillä mm. ravintopaikkoja. Sisätiloissa muurahaisten reittien siivoaminen poistaa reitit ja voi vähentää niiden esiintymistä.

Esiintyvyys
  • Elää pihoilla
  • Viihtyy esim. talojen alla
Haitat

Ongelma asunnossa voi pahimmillaan alkaa jo tammikuussa. Tuolloin pesä saattaa heräillä esimerkiksi talon alla ja ensimmäiset tiedustelijat lähtevät etsimään ravintoa. Koska lumessa muurahaiset eivät löydä ravintoa, tulevat ne sisälle asuntoihin vanhojen läpivientien tai rakenteissa olevien rakojen kautta.

Torjunta omatoimisesti

Ravinto tulisi pitää muurahaisten ulottumattomissa, hyvä siisteys vähentää merkittävästi muurahaisten esiintymistä. Useimmiten sokerimuurahaiset ovat sisätiloissa etsimässä ravintoa.

Torjuntaa voi tehdä myös kaupoista saatavilla syöteillä torjunta-aineilla.

Pyydä ammattilainen paikalle

Ammattilanen osaa kartoittaa ongelman laajuuden ja tehdä riittävän laajan torjunnan. Torjuntaa tehdään erilaisilla torjunta-aineilla ja osaamme valita tehokkaimman keinon poistaa ongelma. Pesä voidaan poistaa mekaanisesti, jos se on vaan mahdollista.

Ennakko-ohjeet

Hyvä siisteys auttaa pitämään muurahaiset loitolla ja kun ei ole muuta ravintoa tarjolla, syötit toimivat paremmin

Huomioitavaa torjunnan jälkeen

  • Syöttejä ei saa siivota pois (niin kauan kun ongelmaa)
  • Syöttirasiat hyvä pitää paikoillaan, muurahaiset löytävät ne paremmin

Rakenteiden suojaaminen muurahaisten varalta kun rakennus on valmis, on vähintäänkin erittäin haastavaa.

Muurahaispesän torjunnassa keväällä tai kesällä käytetään paljon syöttipohjaisia torjunta-aineita. Toiminta-tapa perustuu yksittäisen muurahaisen löytämään ravinnonlähteen merkkaukseen. Samalla muurahainen kantaa myrkkyruuan pesään, jolloin saadaan tuhoa aikaan pesässä. Niin kuin kaikessa tuholaistorjunnassa, on lähteen tuhoaminen kaiken a ja o.

Syöttitorjunnan lisäksi voidaan käyttää pitkäaikaisia ruiskutteita, mutta se yksittäisenä keinona ei ole kovinkaan tehokasta. Joissain tapauksissa voidaan myös kaivaa pesä pois. Torjuntakeino on aina tapauskohtainen ja usein käytämme näiden torjuntatapojen kombinaatiota, parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Onko sinulla kysyttävää? Ota yhteyttä!

Onko sinulla epäilys tai tieto muurahaisongelmasta? Ota meihin yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Pistiäisten eli muurahaisten ja ampiaisten torjunta

Muurahaisten ja ampiaisten kuten muidenkin tuholaisten torjunnassa tärkeintä on hoitaa aina ongelman ydin. Sen toteuttamisessa tärkeintä ovat oikeat varusteet, toimintatavat ja ennen kaikkea ammattitaito. Meillä […]

Lue lisää

Pestes Oy

Sähkötie 8
01510 Vantaa

AAA luottoluokitus Luotettava kumppani logo GDPR kelpoisuus logo

Copyright © 2024 Pestes Oy